CrossBreeze: een frisse wind door data-engineering

100x hetzelfde doen? Daar hebben wij en de meeste data-engineers geen zin in. Wij dachten daarom: kan het niet slimmer? Dat kan met deze werkwijze!
CrossBreeze: een frisse wind door data-engineering

CrossBreeze: een frisse wind door data-engineering

100x hetzelfde doen? Daar hebben wij en de meeste data-engineers geen zin in. Wij dachten daarom: kan het niet slimmer? Dat kan met deze werkwijze!

Inhoudsopgave

Het klinkt misschien gek, maar CrossBreeze is ontstaan vanuit een bepaalde luiheid. Laten we voorop stellen dat we ons werk graag doen, maar luiheid in de zin van iets niet 100x hetzelfde willen doen. En daar hebben niet alleen wij, maar ook de meeste data-engineers geen zin in. Als wij 3x hetzelfde doen, gaan we nadenken: kan het niet slimmer? Dat kan zeker! Wij hebben met CrossBreeze een andere werkwijze gevonden en daar vertellen we graag meer over.

Kan het niet slimmer?

Harmen en Willem, de oprichters van CrossBreeze, kennen elkaar via een gezamenlijk project. Daar kwamen ze er al snel achter dat ze dezelfde visie en werkwijze delen. Of eigenlijk was het meer een frustratie. Harmen: “Bij elk nieuw project of nieuwe opdrachtgever mocht ik het wiel weer opnieuw uitvinden. Ik kon de tooling die ik bij een vorige opdracht had gerealiseerd namelijk niet meenemen.” We vroegen onszelf daarom af: Kan het niet slimmer? Kunnen we de tooling ergens huisvesten, zodat we deze bij verschillende organisaties kunnen inzetten? Het antwoord op deze vraag was de start van CrossBreeze.

Van tools naar werkwijze

Als je iets niet 100x wilt doen, dan moet je het automatiseren. Dus begonnen we met het ontwikkelen en verkopen van tools hiervoor. We kwamen er al snel achter dat tools lastig te verkopen zijn, omdat de gebruikers (data-engineers) hiervoor hun werkwijze moeten veranderen. En daar staan ze niet altijd voor open. Bovendien konden BI-managers moeilijk de meerwaarde zien, omdat het product technisch en abstract is en pas meerwaarde levert in combinatie met een procesverandering. Dus we stelden weer de vraag: “Kan het niet slimmer?”. Eigenlijk zit onze meerwaarde niet zozeer in de tools die we ontwikkelen, maar in de werkwijze die we toepassen: model-gedreven ontwikkeling en codegeneratie. Dit is dan ook waarvoor organisaties bij CrossBreeze komen. Onze werkwijze zorgt ervoor dat organisaties de ontwikkeling van hun data-oplossingen versnellen en deze kwalitatief verbeteren. En ze kunnen bij deze aanpak gewoon hun bestaande technologie en architectuur gebruiken.

Tijdloos en technologie onafhankelijk

Nu begeleiden we teams in het toepassen van onze werkwijze. Kortgezegd betekent dit dat er een betere afbakening komt van functionaliteit en technologie. Techniek wordt vastgelegd in templates (patronen) en functionele logica in een technologie onafhankelijk model. Op basis van het model en de templates wordt de software met behulp van een engine gegenereerd. Oftewel: het schrijven van de code is gerobotiseerd. Dit betekent ook dat wanneer je van technologie wilt veranderen je niet alles opnieuw hoeft te bouwen. Je ontwikkelt dan alleen templates voor de nieuwe doeltechnologie waarbij het functionele model ongewijzigd blijft. En dat scheelt enorm veel tijd!

Het voelt als een frisse wind

We willen dat bedrijven de werkwijze van CrossBreeze als een frisse wind ervaren. Daar komt de naam CrossBreeze ook vandaan. Met onze werkwijze passen we data-engineering op een ander niveau toe, een manier die het werk veel leuker maakt! Daarbij komt er ook een frisse wind door het team: mensen gaan op een andere manier werken en er zijn andere rollen nodig. Het zwaartepunt van de werkzaamheden verschuift van programmeren naar modelleren. Je krijgt dus meer modelleurs in het team en je houdt een kleinere groep ontwikkelaars over om de technologie specifieke onderdelen op te zetten en te onderhouden. Zo’n transitie vraagt natuurlijk wat van een organisatie, maar daar begeleidt CrossBreeze je zorgeloos doorheen.

Jouw eigen kennishouder

Onze klanten zien ons vaak als vraagbaak en kloppen bij ons aan als ze bijvoorbeeld vastlopen. Ze vinden het fijn om met ons te sparren, dat is heel kenmerkend voor CrossBreeze. We zien onszelf als kennishouder van modelgedreven dataoplossingen en leveren naast de best practices daarom ook trainingen en consultancy. Kortom, we leveren het complete plaatje voor een succesvolle transitie naar modelgedreven data-engineering.

Dus kan jouw organisatie wel wat snelheid en efficiëntie gebruiken? Maak dan eens kennis met Willem en Harmen. Ze laten je graag zien hoe je sneller inzicht uit je data haalt.