Laat je niet opsluiten in technologie

Het vernieuwen van je dataplatform kan een flinke uitdaging zijn. Met een modelgedreven aanpak kun je dit met minder inspanning realiseren!
Laat je niet opsluiten in technologie

Laat je niet opsluiten in technologie

Het vernieuwen van je dataplatform kan een flinke uitdaging zijn. Met een modelgedreven aanpak kun je dit met minder inspanning realiseren!

Inhoudsopgave

Technologische vernieuwingen volgen elkaar in een steeds hoger tempo op. Waar voorheen een gekozen technologie tien jaar of meer in gebruik kon zijn, is deze levensduur tegenwoordig een stuk korter. Bij de meeste organisaties veranderen de informatiebehoeften echter minder snel, maar door de technische ontwikkelingen zien zij zich toch genoodzaakt om hun dataplatform te vernieuwen en mee te gaan met de vernieuwing. Een hele klus zou je denken, maar een modelgedreven aanpak kan helpen om een technologische vernieuwing met veel minder inspanning te realiseren. Hoe? Dat leggen we uit in dit artikel.

Sluit de bedrijfslogica niet op in de techniek

Veel dataoplossingen zijn voor het grootste deel handmatig ontwikkeld, waardoor de toegepaste bedrijfslogica vaak enkel in de code staat. De logica (de bouwtekening van je platform) zit hierdoor opgesloten in de techniek. Dit maakt het lastig om te migreren van je bestaande naar een nieuwe technologie. Het komt weleens voor dat er een eenvoudige migratie mogelijk is, maar meestal is dit niet het geval. Bij het vernieuwen van de technologie moet je namelijk de benodigde bedrijfslogica opnieuw analyseren en ontwikkelen. De complexiteit hiervan is afhankelijk van: 1) of de kennis van het bestaande systeem nog aanwezig is, 2) of de medewerkers die betrokken waren bij de vorige implementatie nog in dienst zijn en 3) of de documentatie up-to-date is.

Een modelgedreven aanpak

Een modelgedreven aanpak, zoals Model Driven Data Engineering, zorgt ervoor dat je niet opgesloten zit in de techniek. De bedrijfslogica wordt namelijk niet handmatig geprogrammeerd, maar in een model vastgelegd en gebruikt om een oplossing te genereren in een bepaalde technologie. Wanneer je de technologie wil vernieuwen, kun je hetzelfde model gebruiken om de oplossing in de nieuwe technologie te genereren.

Experimenteren met technologieën

Met Model Driven Data Engineering heb je ook de mogelijkheid om meerdere technologieën uit te proberen. Doordat je de functionele logica niet opsluit in een specifieke technologie, maar vastlegt in een model, kun je eenvoudiger meerdere technologieën naast elkaar zetten. Je kunt dus twee technologieën uitproberen en bekijken welke beter werkt, zonder ze beide volledig handmatig te bouwen. Om dezelfde reden kun je ook veel makkelijker wisselen van technologie. Dit is een stuk moeilijker als alles met de hand is gebouwd.

Flexibel en duurzaam

Met Model Driven Data Engineering ben je dus heel flexibel: je kunt makkelijker met ontwikkelingen meebewegen. Daarnaast zorg je ook voor een duurzame oplossing in je organisatie. Je hoeft namelijk niet alles opnieuw te bouwen als je van technologie wisselt.

Wil jij ook minder tijd kwijt zijn met technische vernieuwingen? Neem dan contact met ons op. We vertellen graag meer over onze werkwijze en wat dit voor jouw organisatie kan betekenen.