Nieuwe tools en technologieën schieten vandaag de dag als paddenstoelen uit de grond. Engineers worden hier vaak enthousiast van en al snel gaat het vooral over hoe geweldig een nieuwe technologie is, hoe fijn je met een nieuwe tool kan werken en hoe je deze nieuwe technieken zo snel mogelijk kan gaan inzetten. We willen tenslotte toch allemaal Data Driven worden en gebruikmaken van een Modern Data Stack? Ook wij vinden het verleidelijk om met nieuwe technologieën te experimenteren, maar dat is niet onze focus. Technologieën zijn namelijk niet het doel op zich en teveel focus op de technologie van nu werkt remmend in de toekomst. Hoe je met onze focus veel langer vooruit kunt? Dat leggen we uit!
Is die hype wel de beste oplossing?
In veel dataprojecten wordt de nadruk vaak gelegd op de technologie. Consultants praten met eindgebruikers en stellen op basis van technische overwegingen en voorkeuren oplossingen voor, zonder altijd dieper in te gaan op het eigenlijke probleem dat opgelost moet worden. De ene na de andere hype wordt onderzocht en tools worden met elkaar vergeleken, met uiteindelijk de vraag: Welke technologie is het beste? Maar de vraag die je eigenlijk moet stellen is: Welk probleem ga je oplossen?
De fanboy-cultuur
We spreken ook wel over een ‘fanboy-cultuur’ die door platforms als LinkedIn wordt vergroot. Daar wordt vaak enthousiast gediscussieerd over de nieuwste trends door technologie-vendors, hun influencers en personen die helemaal weg zijn van een specifieke technologie of methode. De aandacht lijkt daardoor te verschuiven van “wat is de beste oplossing voor mijn probleem” naar “waarom moet je deze nieuwe technologie gaan inzetten”. In het minst erge geval leidt dit alleen tot een minder efficiënt besluitproces, maar regelmatig draagt dit er ook aan bij dat er een oplossing wordt geïmplementeerd die niet optimaal is of zelfs niet voldoet om het probleem echt op te lossen. Je voelt hem waarschijnlijk al aankomen, wij zijn geen fan van deze ontwikkeling en hebben een tegenovergestelde werkwijze. Het is een werkwijze die veel minder gericht is op de technologie van nu, waardoor je minder gevoelig bent voor veranderingen in technologie. We noemen deze aanpak Model Driven Data Engineering.
Sluit jezelf niet op in technologie
Wanneer je te veel op de technologie focust, loop je het risico dat je jezelf opsluit in de technologie. Het kan leiden tot een situatie waarin je steeds iets opnieuw moet bouwen, omdat technologieën verouderen, leveranciers stoppen met ondersteuning bieden of omdat de gekozen oplossing niet flexibel genoeg is om mee te groeien met de behoeften van de organisatie. Je wordt zelfs geremd om nieuwe technologieën te gebruiken, omdat alles in de ‘oude’ technologie vastzit. Daarom focussen wij ons op het probleem en daarvoor ontwikkelen we een technologie-onafhankelijk model.
Nooit meer iets opnieuw bouwen
Kijkend naar de inzet van technologie blijft het ‘wat’ en ‘waarom’ je iets doet vaak langer hetzelfde dan ‘hoe’ je iets doet. Daarom is het belangrijkste kenmerk in onze aanpak het scheiden van de ‘wat’ en de ‘hoe’, ofwel logica en techniek. Door deze splitsing hoef je eigenlijk nooit iets opnieuw te bouwen, omdat de ‘wat’ in het technologie-onafhankelijke model zit. En het stelt je zelfs in staat om verschillende technologieën uit te proberen om te testen welke de beste oplossing is voor jouw probleem. Wij pleiten daarom om minder vanuit techniek te denken en meer vanuit wat je wilt bereiken. Je kunt bijvoorbeeld wel de mooiste en snelste auto kopen, maar als pakketbezorger heb je er weinig aan.
Nieuwe technologieën zijn natuurlijk gaaf om te onderzoeken, maar het is niet slim om daar de primaire focus op te leggen. Als je op de technologie focust, kun je op de lange termijn niet vooruit. Wanneer je start met de ‘wat’, dan kun je in de toekomst alle kanten op wat betreft technologie. Wij zijn benieuwd: hoe denk jij over deze verschuiving? We gaan graag eens het gesprek met je aan!