De gezichten achter CrossBreeze: Harmen Wessels

We laten je graag kennismaken met Harmen Wessels, één van de gezichten achter CrossBreeze.
We laten je graag kennismaken met Harmen Wessels, één van de gezichten achter CrossBreeze.

De gezichten achter CrossBreeze: Harmen Wessels

We laten je graag kennismaken met Harmen Wessels, één van de gezichten achter CrossBreeze.

Inhoudsopgave

CrossBreeze vindt zijn oorsprong in de visie van de twee oprichters: Willem Otten en Harmen Wessels. We laten je graag kennismaken met de gezichten achter CrossBreeze. Vandaag is dat de gedreven perfectionist, Harmen. Hij heeft een duidelijke visie en een grote drive om dingen efficiënter te doen. Die efficiëntie is terug te vinden in de basis van CrossBreeze: model gedreven data-engineering.

Jong geleerd, is oud gedaan  

Harmen is geboren en getogen in de Achterhoek, de plek waar zijn ‘technologische reis’ op jonge leeftijd al begon. Zijn vader had een eigen computerbedrijf, waardoor Harmen op zijn achtste al computers in elkaar kon zetten en verschillende problemen oploste. Harmen: “Als tiener werd ik wel eens door klanten opgehaald met nieuwe computers om deze op locatie aan te sluiten. Ik had zelf natuurlijk nog geen rijbewijs en destijds waren computers nog van een formaat dat je ze niet op de fiets meeneemt”. Het bedrijf nam Harmen uiteindelijk over en daar deed hij ook zijn eerste programmeerervaring op met het ontwikkelen van webapplicaties. Toen Harmen op kamers ging is hij gestopt met dit bedrijf. Harmen besloot na het afronden van zijn de HBO Informatica opleiding verder te studeren aan de universiteit, waar hij een master in Information System Engineering behaalde.

Not every problem can be solved with a hammer

Harmen: “Ik besloot naar de universiteit te gaan, omdat daar een bredere kijk op zaken is. Op het HBO is iets ‘goed’ of ‘fout’, maar ik was van mening dat mijn alternatieve ideeën ook juist kunnen zijn. Op de universiteit kon ik mijn eigen ideeën onderzoeken en bediscussiëren. Ik vond het bijvoorbeeld vreemd dat in veel IT-projecten altijd dezelfde type databases gebruikt worden. Enkel vanuit technologie gezien is dat helemaal niet logisch. Het is vreemd dat je voor verschillende type problemen dezelfde tool inzet, dat is meestal niet de beste oplossing. Tijdens mijn afstuderen heb ik daar onderzoek naar gedaan en heb ik een beslismodel ontwikkeld dat helpt bij het kiezen voor een database systeem.” Gezien het onderwerp van zijn scriptie heeft Harmen het onderzoek uitgevoerd vanuit de Business Intelligence (BI) afdeling van een IT consultancy bedrijf. Na afronding van zijn studie is hij bij dezelfde afdeling aan de slag gegaan als BI Consultant vanwege zijn interesse in data warehousing.

De eerste modelgedreven implementatie

Harmen: “Ik ben via het IT consultancy bedrijf bij een klant terechtgekomen waar ik Willem heb ontmoet. Daar was een codegenerator ingezet die we toen verder hebben ontwikkeld. Dit was eigenlijk een eerste variant van Model Driven Data Engineering. Ik wilde graag meer gaan doen met code generatie, maar mijn werkgever had een andere focus. Ik ben toen gaan freelancen, waar ik mijn opgedane kennis van modelgedreven werken goed kon inzetten. Omdat Willem net zoveel gelooft in modelgedreven werken als ik, zijn we samen uiteindelijk CrossBreeze gestart. Beiden wilden we niet steeds overal frameworks gaan bouwen, dat kan namelijk anders!”

Alles kan altijd efficiënter

De drive van Harmen om dingen anders, beter en efficiënter te doen, zie je terug in zowel CrossBreeze als bij hem thuis. Harmen: “Bij mij thuis probeer ik ook zo veel mogelijk efficiënt te doen, waardoor veel in het huis geautomatiseerd is. Ik heb wat ze zeggen echt een ‘smart home’. Mijn huis is bijvoorbeeld zo ingericht dat apparaten werken wanneer er een overschot aan stroom is, wat helpt om onze CO2-voetafdruk te verlagen. Ik hou ervan om te experimenteren met technologieën en daarnaast ‘pruts’ ik soms met 3D-printers, waarmee ik bijvoorbeeld voor mijn zoontjes een koppelstuk voor de IKEA-treinbaan en Duplo heb geprint.”

Een perfectionist met een duidelijke visie

Harmen is nog lang niet klaar met experimenteren en dingen efficiënter maken. In de toekomst wil hij op het gebied van Model Driven Data Engineering een toonaangevende speler op de markt worden. Om dat doel te bereiken, vullen Harmen en Willen elkaar mooi aan. Waar Harmen met zijn perfectionisme en oog voor detail toekomstbestendige oplossingen maakt, kan Willem sneller knopen doorhakken en zeggen: genoeg is genoeg. Willem: “Harmen heeft een duidelijke mening en visie. Hij kan ook goed het gesprek hierover aangaan als iemand een andere zienwijze heeft. Discussies leiden dan regelmatig tot nieuwe inzichten. Dat is heel waardevol!”

Ben je nieuwsgierig naar de inzichten van Harmen? En wil je weten wat er binnen jouw organisatie efficiënter kan? Neem dan contact op met Harmen. Hij vertelt je graag meer over zijn visie en de werkwijze van CrossBreeze!

Onze artikelen voortaan in je mailbox ontvangen? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!